Българска редакция    
Вашият коментар
 
  Днешният ден и бъдещето на Британската монархия в 50-тата годишнина от възкачването на трона на кралица Елизабет ІІ.    
 
Кралицата-майка
Кралицата-майка почина навръх Великден 2002 година, на 101- годишна възраст. Елизабет Боуз-Лайън, дъщеря на шотландски аристократ, се омъжва за Албърт, по-късно крал Джордж VІ, по-малкият син на крал Джордж V, през 1923 година.  

Тя бе просто най-вълшебната баба на света, и аз оставам завинаги неин предан внук.
"Тя бе просто най-вълшебната баба на света, и аз оставам завинаги неин предан внук" - принц Чарлз

През 1936 съпругът й неочаквано става крал, след като неговият по-голям брат Едуард абдикира, посъветван от министър-председателя да избере между трона и желанието да се ожени за любовницата си - разведената американка Уолис Симпсън.

Кралица, обичана от народа
Eлизабет повежда тежка борба за възстановяване на накърнения имидж на монархията и предоставя солидна подкрепа за своя срамежлив и саможив съпруг, Джордж VІ. Тя спечелва сърцата на обикновените лондончани с популярните си посещения на квартали, разрушени от германските бомбардировки през Втората световна война.

Проучванията на общественото мнение от последните няколко години обаче дават противоречива идея за народното одобрение - някои гледат на кралицата-майка като на елегантна връзка с едно величаво минало; други я определят като разглезен анахронизъм и препятствие пред наболялата нужда от реформа в монархията.

 

 

 

Една от най-покъртителните прояви на почит към паметта на кралицата-майка в чужбина дойде от руския град Волгоград, известен на по-старите поколения като Сталинград. Кралицата-майка бе почетен гражданин на Волгоград. Знамената в града се вееха на половин мачта от смъртта й до нейното погребение, а във вторника след смъртта Волгоград запази минута мълчание. Привързаността към кралицата-майка в града бе голяма поради мащабната й благотворителна дейност за неговите жители по време и след обсадата на Сталинград от германските войски. Тя бе обявена за почетен гражданин на Волгоград преди две години.