Сидни (Австралия)

Най-големият по население град в Австралия и най-космополитният от всички.85% от пристигащите се насочват към него при вземането на решение за място на живот и работа.Климата се различава между кварталите по крайбрежиеот от тези на запад.Лятото е сухо и горещо - 35-37* за тези до Blue Mountains и 31-35* по крайбрежието, като влажността там е и по-голяма.Температурите са средни, като нерядко достигат до 40*.Зимата е ветровита.Напоследък няма много дъжд, но влажността от океана е голяма. През деня е около 10-14*, а вечер около 5-6*.При избор на място за живеене, вземете под внимание фактори като климат, къде и какво ще работите,деца,транспортни артерии и престъпност.Квартали по източното крайбрежие - Bondi,Randwick,Kingsford,Maroubra и околните са спокойни места, подходящи за семейства с деца.Наем на двустаен апартамент започват от 250$ на седмица, като не включват ток, газ и вода.Жилище в почти нова сграда с нова кухня и голяма тераса може да се наеме за около 330-350$.Наемите са обикновенно под договор за 6м или 1год.Ако имате и установена rent history може да се смъкнат до 20$ на седмица, което не е малко.Няма да давам имена на агенти за имоти-те са навсякъде.Обикновенно офис на ъгъла на голяма улица и не може да не ги забележиш.Близо е до Сити - 10-15мин.Има няколко огромни търговски центрове, които спестяват обикаляне. Добри жилища при наем от 220-250$ за двустаен, се намират в Parramatta,Westmead и околните.Има добра връзка със Ситито, около 1/2 час с влак.Североизток е скъп и не го препоръчвам за новодошли, освен ако не могат да си го позволят.Западните квартали са населени предимно с азиатци и араби.Наемите са по-евтини, но престъпността трябва да се вземе под внимание.Сравнително добро място-ниска престъпност,бърза връзка до Сити и добри наеми са Burwood,Strathfield,Ashfield.Много от наемателите и живущите са студенти.


Телефон - аз лично ползвам само мобилен.70$ на месец са достатъчни.Има голям избор от планове или предплатени карти.Най-често ползваните компании са Водафон,Оптус,Телстра - държавна,3-мобайл.
Храна - тука зависи от много неща.Но аз лично не падам под 130$ на седмица.Това е ако си готвя.Има много и евтини ресторанти.Който обича азиатската кухня, като мен, за 15$ може да преяде и то в добър ресторант.Алкохола и цигарите са скъпи.Аз лично не пуша и цени не мога да дам.
Транспорт - Публичният транспорт в Сидни е добре организиран.Автобусите се движат по график и в свои платна.По този начин в много от случаите трафика се избягва.Влаковете са бърз и удобен вариант за живеещите далеч от Сити.Ако искате да купите кола - акционите са добър вариант, обаче за коли над 10000$. За по-евтините няма гаранция, че ще се движи по пътя. Иначе 7-8годишна японска може да се купи за около 6000$ от собственика.Ако сте добри в преговорите може и да смъкнете 1000-1300.Ако купувате от дилър сложете поне 2000$ отгоре.Нова кола може да се купи и на изплащане, като седмичните вноски започват от 70$ нагоре.
Имайте в предвид, че колите в Сидни са най-скъпи.Застраховките също.Причина са трафика и честите катастрофи.
Имиграционните имат 2 големи центъра - в Parramatta и в City.Повечето от решенията се вземат в Parramatta обаче.Така че ако имате някакви въпроси е добре да отидете там.
Банки - няма голяма разлика между най-големите по отношение на услугите предлагани, така че е индивидуален избор.Като цяло обаче е по-евтино да си изкарате кредитна карта от небанкови организации - като Aussie и Wizzard, които са и едни от най-големите компании за отпускане на заеми за покупка на жилиша.Има и други, но няма да навлизам в подробности.

 От Редактора: Ако разполагате с интересни материали от теаматичния каталог, можете да ми ги изпратите на ana_y@abv.bg , за да ги поместя тук. Благодаря!

{START_COUNTER}